Cinsel İşlev Bozuklukları

Kadınların %30-60’ı yaşamları boyunca en az bir cinsel işlev bozukluğu yaşamaktadır. Şu şekilde gruplayabiliriz:

  • Cinsel istek ve arzu bozuklukları,
  • Uyarılma sorunları
  • Orgazm sorunları
  • Cinsel ağrı sorunları
    • Vajinismus
    • Disparoni
    • Seksüel kaygı
    • Kronik vulvar ağrı

Cinsel istek azlığı? 

Cinsel heyecan, fantezi ve arzuların azalması veya olmaması halidir.

İç ya da dış cinsel erotik uyarılara karşı (yazılı, sözlü, görsel) cinsel ilgi/ uyarılmanın azalması, cinsel aktivite sıklığı ya da yoğunluğunda azalma, partneriyle cinsel ilişki başlatamama ya da partnerin başlatma girişimlerine karşı ilgisiz kalma gibi yakınmalardan birkaçının devamlı veya tekrarlayan şekilde olmasıdır.

Cinsel istek azlığının nedenlerini 2 gruba ayırabiliriz;

Fiziksel nedenleri arasında cinsellikten uzun süre uzak kalmak, menopoz, bazı ilaçlar, alkolizm, kronik hastalıklar (böbrek, kalp, karaciğer hastalıkları, hipertansiyon, diyabet vb), hormonal dengesizlikler, lohusalık ve emzirme dönemleri, ilişkinin ağrılı olması, vajinal kuruluk sayılabilir.

Çok daha sık görülen ise psikolojik nedenlere bağlı cinsel istek azlığıdır. Vajinismus, stres, kaygı, depresyon, eşle sorunlar, geçimsizlik, beden şekli ile ilgili kaygılar, bıkkınlık, cinsel travmalar, kötü anılar, ilişkiye gerekli özenin gösterilmemesi, cinsel ilişkiyi suç veya günah olarak algılamak bu grupta sayılabilir.

Cinsel uyarılma bozukluğu ?

En sık görülen şekli cinsel heyecanlanmayla yeterli ıslanma ve kabarmanın olmaması veya cinsel aktivitenin sonuna kadar sürdürülememesidir.  Olayın sadece fiziksel değil, psikolojik boyutu da vardır. Bazen kabarma ve ıslanma olmasına rağmen uyarılma olmamaktadır.

Devamlı cinsel uyarılma bozukluğu ise nadiren görülür, cinsel arzu olmaksızın istemsiz şekilde devamlı cinsel uyarılma halidir.

Orgazm bozuklukları? 

Orgazmda belirgin bir gecikme, seyrekleşme veya orgazm olmama halidir.

Cinsel ağrı sorunları?

Cinsel ağrının farklı nedenleri olabilir. En sık gördüğümüz cinsel ağrı nedeni vajinismus olmaktadır.

Vajinal ilişkide vajinal girişte veya alt karın bölgesinde ağrının vajinismus dışında organik (kalın hymen, enfeksiyon, skarlar, hormonal sorunlar vb )  bazı nedenleri de olabilir (Disparunia).

Ayrıca vajinal kuruluk, atrofi, skar vb nedenler, bazı kronik hastalıklar da vajinal girişi zorlaştırarak ağrıya yol açabilir.