Fetusun Gelişimi

Son adet tarihinin ilk günü gebeliğin başlangıcı olarak kabul edilir. Gebelik bugünden itibaren 40 hafta sürer, üçer aylık dönemler halinde incelenir.

Birinci Trimester

İlk 3 aylık dönemdir. En erken gebelik tanısı, adet gecikmesi sonrası yapılan kan testiyle (B HCG) konulur, bu gebeliğin 4. haftasına denk gelir. Adet öncesi hissedilen şişkinlik, gerginlik, memelerde dolgunluk biraz daha farklı ve fazla hissedilebilir.

6. haftada embriyonun kalp atımları başlar ve maalesef gebelerimiz de değişen derecelerde koku hassasiyeti, bulantı, bazen kusma, sık idrara çıkma gibi şikayetler olur, genellikle de 12. haftanın sonunda ortadan kalkar.

12. haftanın sonunda bebeğin tüm organları basit haliyle oluşmuş durumdadır. Embriyonun boyu 6. haftada 5mm iken, 12. haftada 70mm kadardır.

İkinci Trimester

2. üç aylık dönem gebeliğin “balayı” dönemi olarak adlandırılabilir. İlk dönemin bulantı, kusma gibi sıkıntıları azalır, uyku hali, yorgunluk ortadan kalkar, daha enerjik, rahat bir dönem başlar.

16. hafta civarında ultrasonografi ile cinsiyet belirlenebilir. Fetus ağzını açıp, kapatır. İlk gebelik için erken olsa da sonraki gebeliklerde fetal hareketler hissedilebilir. İlk gebeliklerde fetal hareketlerin hissedilmesi 20-21. Haftaya kadar uzayabilir.

20. haftada fetal ağırlık 300-400gr kadardır, duyuları gelişmeye başlamıştır. 22. Haftadan itibaren sesleri duyup, tepki verebilir. Bebeğinizle konuşmaya, müzik dinletmeye başlayabilirsiniz.

24. haftadan itibaren doğan bebeklerin yoğun bakım şartlarında yaşama şansı vardır.

26. haftada bebeğinizin göz kapakları açılıp, kapanmaya başlar, ışığa tepki verir.

Üçüncü Trimester

27. haftadan doğuma kadar geçen süreyi kapsar. Bebeğiniz kilo olarak küçük olsa da, fonksiyon olarak doğumdaki haline çok yakındır. Uyku dönemleri vardır, hareketleri kuvvetli ve sıktır, sese ve ışığa tepki verir.

30 haftadan itibaren hıçkırıkları düzenli hareketler gibi algılanabilir. Annenin düzensiz, hafif rahim kasılmaları olabilir, bunlar masum kasılmalar (Braxton Hicks) olabileceği gibi, erken doğumun habercisi de olabilir, dikkatlice takip edilmesi gerekir.

34. haftada bebeğiniz yaklaşık 2000gr kadardır.

36. hafta civarında rahmin üst kısmı annenin kaburgalarını dayanır, gebeliğin kitlesel yükü nedeniyle bacaklarda şişme, varislerde artış, bel ağrısı, mide barsak sorunları, uykusuzluk sık görülür.

37. haftadan itibaren doğumu beklemeye başlarız. 5-6 dk aralıklarla oluşan düzenli kasılmalar veya annenin suyunun gelmesi veya vajinal kanama olması halinde doktorunuzla hemen iletişime geçmeniz gerekir.