Genital Siğil (Kondilom)

Genital siğiller HPV’nin bazı tipleri tarafından oluşturulan, genital, anal bölge çevresinde yer alan çok sayıda ağrısız, düzensiz, ciltten kabarık lezyonlardır. Küçük, tek tek veya birleşerek karnabahar görünümünde olabilirler.   Kaşıntı veya kanamaya neden olabilir. 

Siğiller virüs taşır ve doğrudan temas yoluyla bulaşır. Her ne kadar siğiller normal görünümlü cilde göre daha bulaştırıcı olsalar da; virüsü taşıyan, bulaştıran kişilerin hepsinde lezyon görülmez. HPV ciltte kalıp, siğiller tedavi edildikten bir süre sonra tekrar çıkabilir.

Enfeksiyonu kaptıktan sonra belirtiler haftalar, aylar sonra ortaya çıkabilir. Genital siğilin kimden kapıldığı veya ne kadar zaman önce kapıldığını öğrenmek pek mümkün olmaz.

Vajinal, oral, anal seks sırasında kondom kullanımı  genital siğil bulaşma riskini azaltır ama siğil kondom tarafından korunmayan bir yüzeyde bulunuyorsa yine bulaşabilir.

Siğil tedavisi devam eden partner ile seksten kaçınılması gerekir.  

HPV aşısı en sık siğil yapan HPV tiplerine karşı da koruyuculuk sağlar.

Siğil tedavisinde kullanılacak yöntem lezyonların tipine, büyüklüğüne, sayısına, yerine göre değişir. Siğiller kimyasal solüsyon, krem,  cryokoagülasyon  (dondurma), elektrokoterizasyon  (yakma) ile tedavi edilebilir veya  cerrahi olarak  çıkarılması gerekebilir.  Tedavinin tekrarlanması gerekebilir, siğiller haftalar, aylar sonra tekrar çıkabilir. Ancak genel olarak ilk 6 ayda daha sık tekrarlar ve tedavi sonrası lezyonsuz geçen süre uzadıkça bulaşıcılığı da, tekrarlama riski de azalır. Sigara kullanımı tedavinin sonucunu olumsuz yönde etkiler.

HPV genital siğili olan anneden vajinal doğum sırasında bebeğe bulaşabilir.  Gebelikte de genital siğil tedavisi güvenle yapılabilir.