*Genital bölgede ve ağızda siğillere, kansere yol açabilen bir virüsdür. *100’den fazla tipi vardır, bazı tipleri dış genital bölge ve ağızda siğillere yol açar, bazı tipleri başta rahim ağzı kanseri olmak üzere vulva, vajina, anüs, penis kanserine yol açar.
*El- ayakta siğil oluşturan HPV tipleri genital bölgede siğil oluşturanlardan farklıdır.
*HPV rahim ağzı kanserlerinin hemen hepsinden, vajina kanserlerinin %80’i, penis kanserlerinin %50’si, anüs kanserlerinin %90’ından sorumludur.
*Cinsel yolla bulaşan en yaygın viral enfeksiyon genital HPV enfeksiyonudur.
*HPV ile enfekte olan kişilerde hastalık herhangi bir belirti vermeksizin sessiz seyredebilir veya siğiller, kanser öncülü lezyonlar veya kansere bağlı lezyonlarla ortaya çıkabilir.
*HPV cinsel birleşme olmaksızın, ciltten cilde temasla bulaşabilir. Oral seksle bulaşabilir. Tuvalet, havlu, havuz, küvetten geçtiğine dair kanıt yoktur ancak kesin olarak geçmediğini de söylemek mümkün değildir.
*HPV bulaştıktan sonra genel olarak 4 hafta ile 8 ay arasında genital siğil oluşur ancak bazen de yıllarca sessiz kalabilir.
*HPV enfeksiyonunun, siğillerin tedavisi sonrası bulaştırıcılığın ortadan kalktığını söylemek mümkün değildir ancak lezyonsuz döneme girildikten sonra üzerinden geçen zaman arttıkça bulaştırma riski azalır.
*Yaşam boyu HPV bulaşma riski %75-90 civarındadır. Bunların çok azında siğil, kanser öncüsü lezyon veya kanser oluşur. Testlerde HPV (+) çıkan kişilerin %90’ında ilk testten 6-24 ay sonra negatif oldukları görülmüştür. HPV kimde hızla negatifleşir, kimde kansere kadar ilerler henüz tam olarak söylenememektedir ancak bağışıklık sistemi, dokulardaki mutasyonlar, sigara kullanımı ile ilişkilidir.
* HPV aşısı 2006 yılından itibaren kullanılmaktadır. Ülkemizde ikili ve dörtlü aşı kullanılmaktadır. Her iki aşı da rahim ağzı kanserinin %70-80’inden sorumlu olan HPV tip 16 ve 18’e karşı koruyucudur. Dörtlü aşı siğillerin %90’ından sorumlu olan HPV tip 6 ve 11’e karşı da koruyucudur. Yine her iki aşı diğer HPV tiplerine karşı da değişik oranlarda çapraz koruyuculuk sağlar. İkili aşı (Cervarix) 0,1,6. Aylarda, dörtlü aşı (Gardasil) 0,2,6. aylarda 3 doz halinde koldan veya kalçadan kas içine yapılır. Amaç cinsel ilişki başlamadan aşının tamamlanmasıdır ancak 45 yaşa kadar da yapılabilir.