Tedavi seçenekleri çiftin problemine göre değişir. Bazen yaşam tarzı değişiklikleri yeterli olurken, bazen de tıbbi veya cerrahi tedavi gerekebilir.
Fazla kilolardan kurtulmak, sağlıklı bir diyetle beslenmek, sigara, alkolden uzak durmak kadında ve erkekte fertilite potansiyelini artırır.
Kadınlarda tıkalı veya hasarlı tüpler, bazı myomlar veya polipler, endometriozis hastalarının bir kısmı; erkeklerde ise varikosel cerrahi gerektirebilir.
Hormonal sorunlar varsa düzeltilir. Düzensiz ovulasyonu olan, ovulasyonu olmayan ya da başka bir infertilite nedeni bulunamayan hastalara ağızdan alınan ilaç veya enjeksiyonlarla ovulasyon indüksiyonu yapılır.
Ovulasyon indüksiyonuna ek olarak veya tek başına aşılama (intrauterin inseminasyon, İUİ) kullanılabilir. İntrauterin inseminasyon; kadının eşinden alınan sağlıklı spermlerin özel bir enjektör yardımıyla rahim içine verilmesi işlemidir.
Bu tedavilerle sonuç alınamayan veya erkeğe bağlı nedenlerin bir kısmında, cerrahi olarak tedavisi yapılamayan veya planlanmayan tüplerle ilişkili sorunlarda, over yetmezliği olduğunda, ağır endometriozis hastalarında ve açıklanamayan infertilitede ise yardımcı üreme teknikleri, tüp bebek tedavisi kullanılır.
Tüp bebek yöntemlerinde sperm ve yumurta laboratuvar ortamında biraraya getirilir ve embriyo rahim içine yerleştirilir.