Kürtaj

Kürtaj (küretaj); rahim ağzı genişletilerek rahim içinden doku çıkarmak için yapılan cerrahi işlemdir. 

Küretaj rahimle ilgili birçok durumda tanı ve tedavi amacıyla kullanılabilir. Rahimden kaynaklanan anormal bir kanamada, rahim duvarında kalınlaşma olduğunda veya başka bir nedenle rahim içindeki dokuyla ilgili inceleme gerektiğinde yapılabilir.

Erken dönem gebelik kayıplarında, tamamlanmayan düşüklerde, istenmeyen gebeliklerin sonlandırılmasında da kürtaj yapılır.  

Ülkemizde isteğe bağlı gebelik sonlandırma için yasal üst sınır 10 haftadır. Gebelik haftası son adetin ilk gününden itibaren hesaplanır. 10. Haftaya kadar kadının isteğiyle, evli ise kadınla birlikte eşinin de onayıyla istemli düşük için kürtaj yapılabilir.   

Kürtaj kadın doğum uzmanı tarafından özel muayenehanede, tıp merkezinde veya hastanede yapılabilir.

Kürtaj hastanın yaşına, genel durumuna, önceden doğum yapmış olup olmamasına, ağrı duyarlılığına bağlı olarak lokal veya genel anestezi kullanılarak yapılabilir. Lokal anestezide rahim ağzına yapılan enjeksiyonla ağrı azaltılır, genel anestezi ise anestezi uzmanı tarafından sağlanır.  Küretaj gebelik tahliyesi amacıyla yapıldığında psikolojik açıdan da hastayı zorlayan bir işlemdir, bu da anestezi gereksinimini artırır.

Planlanan işleme göre doku vakum, küret dediğimiz aletlerle veya her ikisi kullanılarak rahim içinden çıkarılır. Tanı amacıyla yapılmışsa doku incelenmek üzere patoloji laboratuvarına gönderilir.

Her cerrahi işlemde olduğu gibi kürtajda da bazı riskler vardır. Nadir de olsa kanama, enfeksiyon, rahim delinmesi gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Kullanılan anestezi ile ilişkili sorunlar olabilir.

İşlemden sonra ağrı genellikle çok hafiftir, lokal anestezi kullanıldıysa 15-30dk da, genel anestezi kullanıldıysa 45-60dk da eve gidilebilir. Hasta aynı gün veya ertesi gün normal aktivitelerine devam edebilir. Hafif kanama olabilir, işlemden sonra doktorunuz belli bir süre için cinsel ilişki olmamasını, tampon kullanmamanızı isteyecektir.