Yumurtalık Kistleri
Yumurtalıklardan kaynaklanan, içi sıvı dolu kitlelerdir. Genelde belirti vermezler, bazen
Yumurtalıklardan kaynaklanan, içi sıvı dolu kitlelerdir. Genelde belirti vermezler, bazen de hasta kasık ağrısı, karında şişkinlik, adet düzensizliği, gecikmesi, ağrılı adet kanaması, cinsel ilişkide ağrı, bulantı gibi yakınmalarla başvurur. Nadiren kistin kendi etrafında dönmesiyle (kan akımını bozar) veya kistin yırtılması ile ani şiddetli ağrı, acil cerrahi müdahale gerektiren durumlar oluşabilir.
Büyüyen folikülün zamanında çatlayamaması, büyümeye devam etmesi sonucu oluşur, adet düzensizliğine, ara kanamaya yol açabilir, çoğunlukla 2-3 ay içinde kendiliğinden kaybolur. Büyümeye devam eder, kanama, torsiyon gibi sorunlar oluşursa müdahale gerekebilir.
İçi kan dolu kistik yapılardır. Endometriozis; rahim içi yüzeyindeki dokunun başka bölgelerde yerleşmesi nedeniyle oluşan hastalık halidir. Endometrial doku yumurtalık içine yerleştiğinde kendi için kanayarak endometrioma denilen kistler oluşturur. Endometriozis karın içinde yapışıklıklara neden olabilir. Bazı durumlarda cerrahi gerektirir.
Embriyonel dönemden kaynaklanan bir kist türüdür. İçinde kıl, kemik, diş dokusu içerebilir, nadiren tiroid dokusu içerir, genellikle ultrasonografi ile ayırt edilebilir, %12 oranında her iki yumurtalıkta olur. Torsiyon ve patlama riski nedeniyle çıkarılması gerekir.
Bu tanı dokunun patolojik incelemesiyle konulabilir ancak öncesinde kistin kötü huylu olduğunu düşündüren bazı kriterler (düzensiz, katı içerikli, büyük, çok sayıda, karın içinde serbest sıvıyla birlikte olması gibi). Genellikle postmenapozal dönemde görülür. Malign yumurtalık kistlerinin bir kısmında, kanda tümör belirteci dediğimiz bazı değerler, özellikle CA125 yükselir. Bu tür bir risk düşünüldüğünde hızla cerrahi planlanır.
Rahmin kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu urlardır. Kadınların yaklaşık %40’ında görülür. Anormal vajinal kanama, ağrı, karında şişkinlik, ağrılı adet, sık idrara çıkma gibi belirtileri olabilir veya herhangi bir yakınmaya yol açmaksızın muayene sırasında fark edilebilir. Myomların yarattığı sorunlar ve tedavi yaklaşımları yerine, büyüklüğüne, sayısına bağlı olarak değişir. Myomlar için bazen sadece izlem yeterli olurken, bazen de ilaç tedavisi, progesteron içeren RİA kullanımı önerilebilir, cerrahi gerektirebilir.
Kadınlarda üreme hormonların salınımlarındaki dengesizlik ve metabolik problemler sonucu oluşan bir tablodur. Sağlıklı adet döngüsü olan bir kadında her ay bir yumurta büyür ve çatlar. PKOS varlığında ise yumurta yeterince büyüyemez, zamanında çatlayamaz, düzensiz ovulasyon, basit yumurtalık kistleri oluşur. Sıklıkla androjen hormonlarda (erkeklik hormonları) artış görülür. Hasta düzensiz adet kanamaları, eşlik eden obesite, tüylenme, infertilite gibi sorunlarla başvurur. 15-44 yaş arasındaki kadınların %5-10’unda görülür. Obesite veya anne, kız kardeş, teyzede PKOS varlığı PKOS olma olasılığını artırır. Yapısal bir hastalık olduğu için tamamen tedavisi yoktur ama tabloyu hafifletecek yaşam tarzı değişiklikleri ve hastanın yakınmalarına yönelik tedavi seçenekleri ile yardımcı olunabilir.
Yumurtalıklardan kaynaklanan, içi sıvı dolu kitlelerdir. Genelde belirti vermezler, bazen
Rahmin kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu urlardır. Kadınların yaklaşık %40’ında
Kadınlarda üreme hormonların salınımlarındaki dengesizlik ve metabolik problemler sonucu oluşan
*Genital bölgede ve ağızda siğillere, kansere yol açabilen bir virüsdür.
Made with by Fonksiyon Yazılım